betöltés folyamatban...

FELKÉSZÜLÉSI TIPPEK – EGYNAPOS BALATON-KÖR

2024.03.22.
Balaton-kör

A Balaton-kör bizony 200 kilométer. Nem túl extrém edzésekkel földi halandók számára is teljesíthető egy nap alatt, de van néhány szabály, amelyet nem árt betartani. Összeszedtük őket.

1. Bringa

Nem kell több százezer forintos gépet venni hozzá, de ne is a tárolóból tíz év után elővett, „lelakott” bringával vágjunk neki a felkészülésnek és az útnak. Az országútival leszünk a leggyorsabbak, de egy jól szervizelt trekking vagy MTB is tökéletes választás. Fontos a jó geometria és a pontos ergonomikus pozíció (ülés- és kormánymagasság) beállítása, hiszen 200 kilométeres Balaton-kör egy hobbibringásnak nettó tíz órát is jelenthet, ami fenékpróbáló időtáv.

2. Útvonal és szintrajz

Légy velük tisztában, hogy be tudd osztani az erődet! A tavat célszerű az óramutató járásával megegyező irányban megkerülni. A déli parton két jelentős emelkedő található. Ha Siófokon a víztoronytól indulunk, akkor 17 km után jön az egy kilométer hosszú szárszói „fal”, majd 63 km után a balatonszentgyörgyi 2,5 km hosszú, elnyújtott emelkedő. Keszthelyig többé-kevésbé lejt az út, nem árt szusszanni egyet, hogy aztán az északi parton szinte végig hullámzó utat bírjuk szuflával. Ikonikus emelkedő a füredi 146 km után, és 180 km környékén az akarattyai, amely ráadásul durván meredek, cserébe 2,5 km hosszú. A déli partra fordulva Balatonvilágos környékén még vár ránk egy-két olyan kaptató, ahol elengedhetetlen a 36-28-as áttétel is!

3. Balaton-kör felkészülés

200 kilométeres Balaton-kör elsősorban nem izomzatilag – persze úgy is – megterhelő, hanem anatómiailag. A fenekünk a projekt legkényesebb pontja, amit csak sok-sok egyben letekert kilométerrel lehet megedzeni. A nyak magasban tartása, valamint a csuklók számára a folyamatos támaszkodás is komoly kihívás. Ha egy kisebb könyöklőt fel tudunk szerelni a kormányra, az az utóbbiaknak nagy segítség.

4. Tekerj!

A bringázás nem teremsport, a legaprólékosabb tervezés esetén is belefuthatunk egy-egy záporba vagy heves széllökésbe. Vagyis a nagy túra előtti évben célszerű minden időjárási körülményt számításba venni, és ezek között is pedálozni a szabadban.

Ezt is olvasd el!
Balatoni látnivalók 2023.07.06
Nézzük a balatoni látnivalókat! Míg a Kékszalag vitorlásai a habokat szelik, szurkolóként a várakozás izgalmát érdemes a tóparti településeken tett sétával levezetni. Meglepően sok érdekes épület, történet és természeti ritkaság is az utunkba akadhat. Nézzük a balatoni látnivalókat!

5. Frissítés

Habár csábító, nem feltétlenül a Baricska csárda elsőrangú füstölt csülkös babgulyása a legjobb választás az elvesztett kalóriák pótlására. A megfelelő, gyomorbarát izoitalok, zselék vagy energiaszeletek kikísérletezését célszerű a felkészülés során megejteni az egyre hosszabb és hosszabb távú alapozó tekerések során. Nagyon fontos szabály, hogy a túrán új frissítőt ne próbáljunk ki, mert nem tudhatjuk, hogyan reagál rá a gyomrunk!

6. Ruházat

A nyári melegben ajánlott a jól szellőző technikai anyagból készült bringásmez. Ha nincs bringára csatolható táskánk, a mez hátsó zsebeiben elfér a pótbelsőn, pumpán, kerékleszedő szetten túl egy-két extra kulacs, zselé vagy energiaszelet is. A kerékpárosnadrág jól szellőző legyen, de betéttel ellátva, hogy a nyereg a lehető legkevésbé törje fel a hátsónkat! A bukósisak eleve kötelező, a stoplis bringáscipő csak erősen ajánlott a hatékonyabb tekerés érdekében, a tenyérnyire összehajtható esőkabát pedig jól jön, ha a Bakonyból váratlanul lezúduló főn szél esőt hozna magával.

Szöveg: Marik Balázs

További cikkek

Hiperbár oxigénterápia 2024.03.27
A búvároknak ismerősen cseng, de sokaknak talán Cousteau kapitány és hajója; a Calypso jut eszébe. Ám ennél jóval korábbra kell visszautaznunk az időben. Megismertetjük a hiperbár oxigénterápia erdetét és jelenét.
Pliometrikus gyakorlatok futáshoz 2024.03.26
A gyerekkorunkban anélkül, hogy tudatában lettünk volna, ösztönösen végeztünk erő-, sebesség- és mozgáskoordináció-fejlesztő gyakorlatokat. Ugráltunk, szökdeltünk, dobtunk, rúgtunk és másztunk. Ezek a pliometrikus gyakorlatok, a reaktív erőfejlesztő mozdulatok hozzájárultak az izomerőnk, a fizikai teljesítményünk és a robbanékonyságunk növeléséhez.
Kondiztunk egy ékszerdobozban > a V.30 Sportközpont 2024.03.24
2021-ben nyílt meg a V.30 Sportközpont. A többszintes multifunkcionális létesítményben a fitneszedzéseinket a konditeremben, a nyújtóteraszon és a skyteraszon is elvégezhetjük. A belvárosiak minden szolgáltatást kedvezménnyel vehetnek igénybe. (x) (X)

Ajánló

Hiperbár oxigénterápia 2024.03.27
A búvároknak ismerősen cseng, de sokaknak talán Cousteau kapitány és hajója; a Calypso jut eszébe. Ám ennél jóval korábbra kell visszautaznunk az időben. ...
Pliometrikus gyakorlatok futáshoz 2024.03.26
A gyerekkorunkban anélkül, hogy tudatában lettünk volna, ösztönösen végeztünk erő-, sebesség- és mozgáskoordináció-fejlesztő gyakorlatokat. Ugráltunk, ...
Kondiztunk egy ékszerdobozban > a V.30 Sportközpont 2024.03.24
2021-ben nyílt meg a V.30 Sportközpont. A többszintes multifunkcionális létesítményben a fitneszedzéseinket a konditeremben, a nyújtóteraszon és a skyteraszon is ... (X)
Mi fán terem a cyclocross? 2024.03.20
Az országúti szezon végén a figyelem a kerékpározás téli alternatívájára, a cyclocross szakágra terelődik. A nagy sztárok miatt egyre nagyobb érdeklődés övezi a ...
Köpölyözés: az ősi gyógyító módszer modern megközelítése 2024.03.19
Az emberiség történetének mélyére ásva számos olyan gyógymódokat találunk, amik az idők során megmaradtak és továbbfejlődtek. Az egyik ilyen gyakorlat a ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.